Over ons Kontakt Aanbiedingen Machine info
  wasmachines
De Wasmachine Gigant vergelijkt iedere dag de prijzen van 8 witgoed winkels. Wij weten wie de goedkoopste is!
Wasmachines Wasdrogers Was/Droogcombinaties Condensdrogers Vaatwassers

Wasmachines

Een wasmachine is een machine voor het reinigen van textiel door middel van sop. Door het sop en het textiel te bewegen wordt het vuil uit het textiel geweekt, en door het wasmiddel in het sop zwevend gehouden. Sop is water waarin zeep of een wasmiddel is opgelost.

Geschiedenis
De eerste wasmachines werden met de hand aangedreven. De Amerikaan Louis Goldenberg uit New Brunswick, New Jersey heeft aan het eind van de negentiende of begin twintigste eeuw de elektrisch aangedreven wasmachine uitgevonden.

Types
Er zijn wasmachines met een vaste trommel en wasmachines met een bewegende trommel. Bij een wasmachine met een vaste trommel kunnen het sop en het textiel in beweging gebracht worden door het sop te 'roeren'. Bij een wasmachine met een bewegende trommel zorgt de trommelbeweging ervoor dat het sop en het textiel in beweging gebracht worden.

De trommel kan op twee manieren bewegen:
1.om een verticale as
2.om een horizontale as.

Verder is er onderscheid in de plek van de laadopening.  Er zijn twee types:
1.voorladers en
2.bovenladers.

Bovenladers met een verticale as
Gezien de constructie van wasmachines met een verticale as, zijn dit zonder uitzondering bovenladers. De machine heeft aan de bovenzijde een luik waardoor de was in en uitgenomen kan worden. Dit type machine wordt in Europa maar weinig verkocht. Ze zijn wel populair in landen als Amerika, Canada en AustraliŽ. De Engelstalige editie van Wikipedia geeft vooralsnog meer informatie over dit type machine, en de verschillen met de in Europa gebruikte machines.[1] Op de Engelstalige Wikipedia pagina wordt echter alleen onderscheid gemaakt in bovenladers en voorladers, terwijl op deze pagina een onderscheid wordt gemaakt in machines met een verticale as en machines met een horizontale as.

Machines met een horizontale as kunnen als voorladers of als bovenladers ontworpen zijn. Bij een trommel die om een horizontale as draait wordt het textiel herhaaldelijk uit het sop getild waarna het steeds weer terugvalt.

Voorladers met een horizontale as
Bij voorladers is de trommel aan de voorkant open en wordt tijdens het wassen afgesloten door een waterdichte deur, die meestal doorzichtig is.

Voordelen van deze constructie zijn:
Er kan nog een ander apparaat, bijvoorbeeld een wasdroger, bovenop gezet kan worden. Dit spaart ruimte.
Bij een doorzichtige deur, is de was en het wasproces zichtbaar. Dit is behalve leuk, ook praktisch om te zien. In ťťn oogopslag is zichtbaar of het wasproces nog goed gaat; bijvoorbeeld of sommige kledingstukken niet te veel kleur afgeven, of dat de pomp het water goed wegpompt.

Nadelen van deze constructie zijn:
De afdichting van de deur kan gaan lekken, deze afdichting is aan slijtage onderhevig.
De lagering wordt aan 1 kant zwaar belast, en is gevoelig voor slijtage. Hij moet van goede (kostbare) kwaliteit zijn om lang mee te kunnen, vooral omdat het een lastig bereikbaar onderdeel van de machine is.
Ergonomie

Als de machine op de grond staat, dan is de opening aan de voorkant voor de afmeting van mensen eigenlijk te laag bij de grond. Voor het op een gezonde manier in en uitladen van de machine moeten mensen door de knieŽn, maar veel mensen zijn geneigd te bukken om de kleding in en uit de machine te halen. Een machine die op een verhoging staat is meer verantwoord, zij het dat deze verhoging wel stevig moet zijn in verband met de mechanische krachten die bij wassen en centrifugeren vrijkomen.

Bovenladers met een horizontale as
Bij bovenladers heeft de trommel een luik dat na dichtklemmen deel uitmaakt van de trommel zelf. Om onbalans bij machines met een centrifuge te voorkomen is er op de trommel een contragewicht geplaatst tegenover het luik.

Voordelen van deze constructie zijn:
De kans op lekkage is gering omdat de trommel door een metalen kuip is omgeven.
Bij het onderbreken van het wasprogramma, kan de was nog in- en uitgenomen worden, ook als de kuip al onder water staat (Voor zover de beveiliging van de deur dit toestaat)

De horizontale as wordt op twee punten ondersteund, de lagering is eenvoudig en weinig aan slijtage onderhevig.
Bij oude modellen zonder centrifugefunctie kan de trommel eenvoudig verwijderd worden, hierdoor zijn de verwarmings elementen goed bereikbaar, en schoon te houden/vervangen.
Moderne machines kunnen hoger en smaller uitgevoerd worden. Dit kan ergonomisch en qua ruimte een voordeel opleveren.

Nadelen van deze constructie zijn:
Bij oude modellen moest de was apart gecentrifugeerd worden. Dit was een extra handeling, hetgeen als lastig en tijdrovend kon worden ervaren.

Bij moderne modellen is het maximaal aantal omwentelingen van de centrifuge doorgaans lager dan die van de centrifuge van een voorlader (Bijv. 1200tpm ipv 1600tpm). De was is daarmee minder snel droog.
Overigens leverde de bij oude modellen noodzakelijke aparte centrifugestap wel een drogere was op. Een aparte centrifuge draait altijd met een hoger toerental en verwijdert dus meer water.

Ergonomie
Van nature kan het in en uitladen van een bovenlader als makkelijker worden ervaren. Bij oude modellen moet er worden gebukt, maar niet zo diep als bij een voorlader. Bij moderne modellen is de opening iets schuin aangebracht, en daarbij is de ketel iets hoger gemonteerd. Hiermee is het vanuit ergomisch opzicht eenvoudig om de machine in en uit te laden.

Vanuit mechanisch en ergonomisch oogpunt lijkt de bovenlader meer voordelen te hebben dan een voorlader. Toch worden in de westerse wereld meer voorladers verkocht. Vermoedelijk is het zichtbaar zijn van de was voor veel mensen een doorslaggevend voordeel.

Er zijn ook wasmachines die zowel kunnen wassen, centrifugeren als drogen. Een aparte wasdroger is daarmee overbodig geworden.
 

Zoeken met filters:

Selecteer type:
Wasmachines
Wasdrogers
Was/droog combi's
Condensdrogers
Vaatwasser

0/2000/#price_from/#price_to
0
2000
De Wasmachine Gigant is de grootste online prijsvergelijk site voor wasmachines, wasdrogers en ander witgoed in nederland. Wij verkopen
zelf geen produkten, maar geven een duidelijk en onafhankelijk overzicht
van de goedkoopste winkels. Gemakkelijk, simpel en snel.

Dagelijks importeren wij alle witgoed produkten van 8 winkels in onze database, en vergelijken de prijzen. Op een simpele en gemakkelijke manier is gelijk te zien welke winkel op dit moment aanbiedingen heeft en de goedkoopste is met jouw type wasmachine, wasdroger of vaatwasser!
Copyright © 2010-2012 Wasmachine Gigant, Amersfoort.
Alle rechten voorbehouden

Gebruiksvoorwaarden
Privacy Policy